Programs

 • As part of our High School Outreach and Tolerance Series, the American Corner Budapest center will host a group of students from Radnóti Miklós High School at an interactive workshop dedicated to CONTEMPORARY ROMA ART. The program will be hosted by visual artist and creative mentor ERIKA LAKATOS, whose is a recipient of the 1997 "Photographer of the Year - Personal Vision" Award, Washington, D.C. Please find program description in Hungarian below.

  Kortárs Roma és Multikultúra a Ludwig Múzeumban 

  Kortárs Roma művészet - interaktív workshop

  A programot vezeti: Lakatos Erika képzőművész, Washington kreatív nagydíjas fotóművész, kreatív mentor

  Ajánlott korosztály: 8. osztálytól a 12. évfolyamokig, tanárok és egyetemisták részére

  A program ingyenes.

  A program részeként az iskolákból érkező tanulók megnézhetik a Ludwig múzeum időszaki kiállítását és ehhez kapnak egy tárlatvezetést is egy kurátorral. Ez követően Művészet és Tolerancia Workshop és beszélgetés a művésszel. 15 perces dokumentumfilm megtekintése, rövid könyvismertetés Lakatos Erika "Roma Ikonok New York-Budapest 1996-2011" roma magyar és angol nyelven megjelent alternatív fotó album ismertetése. Interaktív foglakozás és beszélgetés az alkotóval a kortárs Roma és multikultúráról. 

  Ki vagyok én, és ki a másik? Ki vagy te? Roma vagy cigány vagy? Szerinted, melyik a korrekt szóhasználat?  És miért? Mondd el az ezzel kapcsolatban felmerülő gondolataidat tapasztalataidat.

  A program egyik fő célja, hogy a roma önreprezentáció és hitelesség esélyt adjon e kérdések őszinte megválaszolására 2014-ben Európában. A múzeumban látható roma és multikulturális képzőművészeti alkotásokat eszközként használjuk, hogy árnyaltabb képet alkothassunk egymásról és a roma kortárs kultúráról, a változó identitásról és a tradíciókról, miként a hétköznapjainkra árnyat vető sztereotípiákról és az azokból kibomló előítéletekből, verbális és tényleges erőszakról. Lakatos Erika bemutatja az alternatív, fotóalapú technikával készült alkotásait és mesél a New Yorkban és Budapesten megélt tapasztalatairól. 

  A program free image szellemiségű önarckép készítésével zárul, amit kivetítünk és együtt elemzünk.